Douglas hout behandelen

Douglas hout®

Kenmerken en voordelen van Douglas hout op een rijtje

 • Douglashout is één van de hardste Europese houtsoorten
 • Onbehandeld is de levensduur 10 tot 15 jaar
 • De nerf van het hout is fijn tot matig grof
 • Na droging wordt het hout steeds harder
 • De kleur van het hout is roodoranje-achtig en wordt na verloop van tijd grijsblauw-achtig.

Douglashout is onder andere geschikt voor gebruik in buitenmeubels. Het kan worden bevestigd met schroeven, lijmen is mogelijk en het is eenvoudig te bewerken. Het buigt slecht en is enorm stevig, hierdoor kan het worden ingezet voor van alles: van tuinbanken tot aan complete loungesets of zelfs overkappingen.

Douglas hout®

De unieke look van Douglas hout

Douglashout heeft een karakteristieke uitstraling, het wordt ook wel omschreven als een oranjerood-achtige houtsoort met een levendige vlamstructuur. Hierdoor ontstaat een warme, aangename uitstraling. Als je deze houtsoort onbehandeld laat gaat het hout vergrijzen na verloop van tijd, hierdoor ontstaat een zeer karakteristieke uitstraling die perfect is voor unieke tuinmeubelen.

Elke houtsoort zal onder invloed van zonlicht en het weer verkleuren. In het geval van Douglashout is dat helemaal niet erg: hierdoor krijgt het hout juist een karakteristiek en verouderd uiterlijk. Er ontstaat een schitterende blauw-grijzige tint. Ook ontstaan mogelijk kleine barstjes en scheuren die de unieke uitstraling van deze houtsoort verder benadrukken.

Douglashouten meubels schoonhouden en onderhouden

Voordat we ingaan op het behandelen van douglashout is het nuttig om ook te bespreken hoe je het beste jouw douglashouten tuinmeubelen kunt onderhouden en schoonhouden.

Douglas hout schoonmaken

Voordat je het douglashout kunt behandelen is het belangrijk dat het hout schoon is. Er zijn verschillende manieren om douglashout schoon te maken.

Groene aanslag en algen

Indien het hout sporen vertoont van groene aanslag of algen kun je het beste de aanslag verwijderen met een aanslag- en algenverwijderaar. Deze producten zijn vaak eenvoudig te gebruiken en werken vaak ook preventief.

Dieptereiniger gebruiken

Is het hout al eerder bewerkt? Dan is het aan te raden om het Douglas hout te behandelen en schoonmaken met een zogeheten dieptereiniger voor hout. Een dergelijke product verwijdert olie- en verfrestanten. Verder heb je een groevenborstel en schrobborstel nodig om de dieptereiniger aan te brengen.

Vergrijsd Douglas hout onderhouden

Is het hout van jouw Douglas meubel vergrijst? Je kunt het hout behandelen en opfrissen met een hout ontgrijzer. Een dergelijk reinigingsmiddel zorgt er deels voor dat de karakteristieke grijze kleur verdwijnt – dit moet je dus wel willen.

Na het aanbrengen van de ontgrijzer is het aan te raden om een beits of lazuur te gebruiken, zodat de frisse kleur niet snel verloren gaat.

Moet je douglas hout behandelen?

De vraag is dus: moet douglas hout worden behandelt?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat verwacht je van jouw Douglashouten meubel?

Wil je een maximale levensduur? Dan zou je het hout kunnen behandelen.
Wil je het hout mooi laten vergrijzen? Dan hoeft er niks met het hout te gebeuren.

Het is sowieso aan te raden om jouw tuinmeubelen van Douglas hout enigszins uit de wind te zetten en niet onder een boom (in verband met vallend groen), hierdoor verbetert de levensduur aanzienlijk.

Douglas hout®

5 tips voor een langere levensduur van Douglas houten meubels

Zelf vinden we die vergrijsde look van douglashout passen bij de uitstraling van deze houtsoort. De vergrijzing treedt op door invloed van het weer en zonlicht. Veel mensen vinden deze vergrijsde uitstraling mooi, maar niet iedereen houdt van deze verweerde look. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om Douglas hout te behandelen, of om de vergrijzing tegen te gaan.

Kies je ervoor om douglashout te laten behandelen, dan zijn dit je opties:

 1. Speciale douglas verf

Een manier om douglashout te behandelen is door een speciale douglas verf aan te brengen. Douglas hout kan worden geverfd met gewone verf, maar de kans is groot dat na verloop van tijd de verf gaat afbladderen. Zodoende raden we aan om een speciale douglas verf te gebruiken. Deze verf is in verschillende kleuren beschikbaar en vrijwel altijd geschikt voor buitengebruik. De verf werkt ook impregnerend en zorgt er dus voor dat het hout niet snel zal gaan schimmelen.

 1. Douglas olie

De prachtige kleur van douglashout niet verloren laten gaan? Dan is Douglas olie de perfecte keuze! Met deze olie zorg je ervoor dat de oranjerood-achtige gloed van het hout goed zichtbaar blijft. Met een olie blijft het hout goed beschermt en zie je toch nog steeds de unieke kleur van de houtsoort. De olie beschermt het hout tegen weersinvloeden zodat het meubel nóg langer meegaat.

 1. Buitenbeits

Zijn er altijd speciale producten nodig voor de behandeling van Douglas hout? Niet altijd, je kunt namelijk ook gewoon een buitenbeits gebruiken om het hout mee te beschermen. Wijzelf raden dan een transparante beits aan, zodat je de unieke kleur van het hout goed kunt laten uitkomen. Er zijn natuurlijk ook andere opties: je kunt een andere houtkleur aanbrengen of beitsen met een niet-doorzichtige beits voor een andere look.

 1. Drooghouden

Douglas hout kan aardig goed tegen natte weersomstandigheden. Dat is maar goed ook, want in Nederland hebben we vaak genoeg een regenbui! Toch is het een feit dat geen enkele houtsoort goed bestand is tegen langdurige vochtigheid. Jij houdt ook niet van aanhoudende regen, toch? Zorg dus dat het hout wel kan drogen en niet voortdurend nat blijft. Dit komt de levensduur van jouw Douglas houten tuinmeubelen flink ten goede.

 1. Bijwerken

Het hout kun je eenmalig behandelen, maar voor een optimaal resultaat is het aan te raden om het hout regelmatig bij te werken.

 • Geolied hout kun je het beste ieder jaar in de olie zetten.
 • Beits kun je het beste elke 2 of 3 jaar vernieuwen.
 • Ook lak kun je om de 2 of 3 jaar weer aanbrengen.

We hopen dat je lang mag genieten van jouw Douglas houten tuinmeubelen. Zelf vinden we het niet altijd nodig om het hout te behandelen, juist omdat het met de jaren een eigen, unieke uitstraling krijgt.

WOODEN FURNITURE